FM parfemi se s obzirom na svoj sastav dijele prema mirsnim obiteljima. Ta podjela nam pomaže i kod izbora parfema, jer parfemi imaju izrazito kompleksne mirisne kompozicije, ali većinom se svi temelje na određenoj glavnoj noti koja ih smješta u jednu od mirisnih grupa. Pomoću ostalih nota sadržanih u parfemu možemo ih razvrstati u podgrupe određene mirisne grupe.
Kako biste u mnoštvu mirisa pronašli onaj pravi za sebe, za početak upoznajte se sa FM mirisnim obiteljima – grupama i njihovim podgrupama…

MIRISNE GRUPE

Ova mirisna obitelj je jedinstvena grupa koja ne samo da ima različite kombinacije nego i intenzitet mirisa kompozicije: sa cvjetnim srcem: svježe ubrano cvijeće, cvijeće sa vodnim, zelenim ili puderastim nijansama kao cvjetno-aldehidne, cvjetno voćne i gurmanske kompozicije | FM Group

CVJETNI – Emocije mirišu kao cvijeće!
S jedne strane najpopularniji, s druge strane najraznovrsniji. Ova mirisna obitelj je jedinstvena grupa koja ne samo da ima različite kombinacije nego i intenzitet mirisa kompozicije: sa cvjetnim srcem: svježe ubrano cvijeće, cvijeće sa vodnim, zelenim ili puderastim nijansama kao cvjetno-aldehidne, cvjetno voćne i gurmanske kompozicije.

 

Citrusna grupa mirisa je stara i blagorodna, kompozicije su zasnovane na citrusnim notama limuna, narandče, bergamota, grejpfruta ili mandarine | FM Group

CITRUSNI – Ljeto tijekom cijele godine!
Citrusna grupa mirisa je stara i blagorodna, kompozicije su zasnovane na citrusnim notama limuna, narandče, bergamota, grejpfruta ili mandarine, uz druge citrusne, aromatične oštre note za muške ili cvjetne note za ženske mirise. Ovi mirisi daju vam nevjerojatnu energiju i potiču vas na akciju.

 

Orijentalni parfemi su egzotične, senzualne i zavodljive kompozicije i prikladni su za većinu žena | FM Group

ORIJENTALNI – Neopisiva moć senzualnih mirisa!
Orijentalni parfemi su egzotične, senzualne i zavodljive kompozicije i prikladni su za većinu žena. Ova obitelj mirisa se često poistovjećuje sa mirisima obitelji ambra, a njezino ime potječe od slavnog parfema Francoisa Cotyja – L´Ambre Antique iz 1905.g. Slatke note vanilije, pikantan miris cimeta i voćni miris kardamoma čini ovu porodicu klasičnih i oštrih mirisa.

 

Tople i bogate note sandala i drveta guaiacome, ulja pačulija kombiniranih sa pomalo grubom ali profinjenom aromom cedra i vetivera, a također i cvijetni mirisi čine elegantnu i sofisticiranu drvenastu mirisnu obitelj | FM Group

DRVENASTI – Diskretno elegantni šarm!
Bogatu kompoziciju drvenih nota u srcu parfema naglašavaju drvene note baze. Tople i bogate note sandala i drveta guaiacome, ulja pačulija kombiniranih sa pomalo grubom ali profinjenom aromom cedra i vetivera, a također i cvijetni mirisi čine elegantnu i sofisticiranu drvenastu mirisnu obitelj. Neke komponente tih mirisa kao što je slatki, smolast i pomalo mošusni miris drveta sandala obično su praćene aromatičnim i citrusnim notama.

Paprat i lavanda, dopunjena sa brojnim drugim komponentama kao što su hrastova mahovina, svježe bilje, kumarin čine vrlo intrigantu mirisnu porodicu | FM Group

CHYPRE – Duboka aroma juga!
Ovaj oštri sofisticirani miris je zasnovan na harmoniji hrastove mahovine, labdanuma, pačulija, bergamota, cedrovog ulja, kastoreuma i drugih komponenti čine vrlo cijenjenu i popularnu obitelj mirisa chypre. Naziv ove skupine potječe od prvog parfema: Chypre Coty koji je inspiriran nezaboravnim odmorom koji je Francois Coty proveo na Cipru.

 

Paprat i lavanda, dopunjena sa brojnim drugim komponentama kao što su hrastova mahovina, svježe bilje, kumarin čine vrlo intrigantu mirisnu porodicu | FM Group

PAPRATNI – Vaša prirodna ljepota!
Paprat i lavanda, dopunjena sa brojnim drugim komponentama kao što su hrastova mahovina, svježe bilje, kumarin čine vrlo intrigantu mirisnu porodicu – paprati čije ime potječe od francuske riječi fern. Povijest ove mirisne porodice datira iz 19. st. – tada je stvoren prvo miris iz ove porodice parfema: Fougere Royale (Kraljevska paprat). Zbog kompozicije porodica paprati je podijeljena u 2 podgrupe. U prvoj porodici je dominantnija lavanda, a u drugoj paprati.

Vodene note u mirisima doprinose osećaju svežine i čistih prozračnih akorda | FM Group

VODENASTI – Svjež morski zrak!
Vodene note u mirisima doprinose osećaju svežine i čistih prozračnih akorda. Najlakša, najsvjetlija i prozračna olfaktivna grupa, a parfemi koji joj pripadaju obično se smatraju pogodnim za ljetne dane. Njima dominiraju note svježih vodenih biljki, ponekad iskombiniranih sa svježim citrusima i voćem i sa dodatkom zelenog lišća pa kombinacija nerijetko podsjeća na svjež morski zrak.

MIRISNE PODGRUPE
VOĆNI
Voće pruža nijansiranu teksturu i osvježavajući osjećaj u mirisima, iznimno popularno u cvjetno – voćnim kategorijama parfema, dok su breskve I šljive uvijek bile glavne komponente u klasičnim bazama parfema.

ORIJENTALNI
Orijentalne note u parfemima: tople, smolaste, dimaste, začinske, koje ostavljaju orijentalni šmek u mirisima dok miks note daju bogatiji i topliji akord parfemskoj kompoziciji.

VODENI
Vodene note u mirisima doprinose osećaju svježine i čistih prozračnih akorda. Slana nijansa morske vode se po pravilu dodaje na početak kompozicije, sreće se u mirisima ispiriranim morem sa štihom ljeta.

ZELENI
Zelene note mogu biti kombinirane od nota raznog zelenog bilja, trave, lišća. Svojom aromom unose zelenu svježinu i povjetarac u kompoziciju parfema i uglavnom se koriste u gornjim notama.

ALDEHIDNI
Miris aldehida je svjež i čist, podsjeća na miris čistog rublja koje je uneseno u kuću sa mraza. Kažu da je čuveni kreator dobio nadahnuće kada se vratio iz jedne kampanje koja ga je dovela na Sjeverni pol. Jedinstveni miris ledenih jezera i rijeka toliko ga je fascinirao da se odlučio da ga ponovi.

CITRUSNI
Razne kombinacije citrusa unose kisele, slatko-kisele, kiselkasto-gorke svježe note u kompoziciju parfema. Uglavnom citrusne note se koriste u početnim notama kompozicije parfema.

DRVENASTI
Drvene note su pouzdane i prilagodljive, neka vrsta džokera u špilu vještih parfimera koji osigurava bazu sastava i jača druge elemente u skladu sa njihovim mirisnim profilom. Nekoliko dragocjenih drvenih nota mogu poslužiti kao gornje ili srednje note, posebno palisander ili ružino drvo.

LIMUN
Limun sa njegovom sunĉanom blistavom aromom je simbol ljetnih parfema. Ovaj citrus je uobičajni sastojak kod svježih ljetnih mirisa i proizvoda za čišćenje kože.

MANDARINA
Ulje se dobija iz kore mandarine. Miris mandarine je svježi, slatki, daje svježu voćnu nijansu svježim i orijentalnim parfemima, uglavnom, kao i ostali citrusi, koristi se u visokim notama kompozicije.

NARANČA
Slatka esencija se dobija iz narančine kore hladnim prešanjem, njen miris je svježi, slatki i aldehidni. Parfem s notom naranče posjeduje snažan emotivini učinak pa je razumljivo kako usporedno s buđenjem prirode, želimo “nametnuti” dobre vibracije u proljeće.

CVJETNI
Cvjetne note se nalaze skoro u svakom parfemu, po pravilu u njegovom srcu ili gornjim notama. Olfaktivna paleta cvjetnih nota je izuzetno široka, ali se najčešće cvijeće koristi radi nježnih ženstvenih nijansi.

ZAČINSKI
Začini često igraju ulogu pozadine, i zaoštravaju, ublažuju, usmjeravaju karakter parfemske kompozicije. Obično se koriste u srednjim i baznim notama, i kombiniraju se sa cvijećem, drvećem, smolama itd.

AMBRA
Mješavina smola koje proizvode toplu, slatkastu i veoma duboku aromu (najčešće se nalazi u orijentalnoj porodici mirisa), a potonji je prilično slana, suptilna i duboka nota koja podsjeća na ljudsku kožu, a ne sadrži nikakvu slatkoću.

ŽIVOTINJSKI
Neposredne životinjske note mirisa čije korištenje ne šteti samim životinjama su: hyrax, tinktura kozje dlake, pčelinji vosak iz košnica… Životinjske note su tradicionalno dobivane preko mošusa jelena, ali danas su etička pitanja za dobrobit ovih životinja učinila njihovu upotrebu zastarjelim i zamijenila ih sa sintetičkim opcijama . Na sreću prirodni mošusni miris se može dobiti i iz biljaka: ambrete, galbanuma i korijena angelike.

PAČULI
Miris pačulija je drveni, zeleni, sa nijansama kamfare i mahovine, toliko težak, nadmoćan, sa jakom nijansom mirisa zemlje što ga čini tamnim i misterioznim. Njegova interesantna struktura počinje sa slatkim travnim notama, bogatim vinjastim srcem i balzamičnim drvenim završetkom. S vremenom ulje od pačulija mijenja svoje karakteristike: fina bogata voćna nota ublažuje suhu začinsku notu.

VETIVER
Vetiver se često koristi u parfemima, pogotovo u drvenim, orijentalnim kompozicijama, pretežno muškim. Njegov miris je drveni sa nijansom zemlje i korijenja, te sa blagom notom dima koja daje dugotrajan miris.

PAPRATNI
Paprati pripadaju jednoj od najstarijih grupa viših biljaka, koje imaju jasno izraženu smjenu bespolne i spolne faze. Papratne note ujedinjuju brojne klasične i veoma voljene muške parfeme.

LAVANDA
Lavanda posjeduje intenzivan cvjetno-drveni miris, njegov spektar je dosta širok, preciznije bi se mogao opisati kao cvjetni, travni, balzamični, drveni sa notama kamfore. Esenciju lavande dobiva se putem parne distilacije svjeţih cvijetova.

Kako bi što bolje odabrali FM parfem koji vam odgovara, poslužite se tablicama podjele…

 

Podjelu FM parfema za žene prema mirisnim obiteljima možete pogledati klikom ovdje.

 

Podjelu FM parfema za muškarce prema mirisnim obiteljima možete pogledati klikom ovdje.